Lunchservice voor Ouderen

Oma's Recepten Van Het PlattelandVeel recepten van vroeger gaan langzamerhand verloren, door de snelle en makkelijke maaltijden van nu. Veel mensen hebben haast, alles moet snel, snel, snel. Dan is het juist leuk om eens wat meer tijd te nemen om te koken, vandaar deze rubriek met de authentieke recepten van mijn moeder.  Mijn moeder kookt nog op de ouderwetse manier, dus geen gerechten die snel op tafel staan maar recepten waar veel tijd en liefde in zit.

Alles wordt bereid met verse producten, veelal uit de moestuin van mijn vader. Mijn moeder kookt de gerechten, zoals rode kool, voor de hele familie. Een grote pan vol en alle kinderen komen een schaal halen. En blijft er wat over, dan wordt er aan een alleenstaande buurvrouw/-man gedacht.

De gerechten die al door mijn oma werden gemaakt heb ik samen met mijn moeder opgeschreven. Deze gerechten  zullen in deze rubriek geplaatst worden en  zo kan iedereen genieten  van vroeger.

   


Oma's Hutspot:


Ingrediënten:

1 kilo wortelen

1kilo aardappelen

2 grote uien

1 pond gedroogde bruine bonen.

Klapstuk

zout en peper.


Laat de gedroogde bruine bonen weken, de aangegeven tijd op de verpakking.

Schil de aardappelen en de wortelen en snijd ze in stukken. Snijd de uien in ringen.

Doe de aardappelen onder in de pan daarna de wortels, uien, bruine bonen en klapstuk. Zout en peper naar smaak. 4 kopjes water erbij en 2 1/2 uur laten sudderen.

Te veel aan water eraf gieten, wortel, aardappel, ui en bonen stampen. Klapstuk erbij eten.

Eet smakelijk.

 

Hachee:

Ingrediënten:

1 vergiet vol met in stukjes gesneden uien

1 pond poulet

Croma

5 laurier blaadjes

Peper/zout

Azijn

Suiker

Maizena 

Bak de poulet bruin in de croma, uien erbij en even zachtjes mee laten bakken. Laurier, zout, peper toevoegen en anderhalf uur laten sudderen. Afbinden met maizena. Op smaak brengen met suiker en azijn. 

Eet smakelijk.  

 

 

 Oma’s erwtensoep:

Ingrediënten:

1 pond runder poulet

1 mergpijpje

2 rookworsten

1 pond gedroogde erwten

2 grote uien

3 grote preien

1 knolselderij

2 grote aardappelen

De erwten 1 nacht laten weken.

Poulet met het mergpijpje en 3 liter water aan de kook brengen, samen met de afgegoten erwten. En knolselderij.  Dit zachtjes anderhalf uur laten trekken.

Voeg daarna de prei en uien toe en de aardappel in blokjes. Laat dit nog anderhalf uur zachtjes koken onder voortdurend roeren. Op smaak brengen met zout/peper. De rookworst in plakjes erbij. Voeg nog wat groen van de knolserderij fijngesneden toe. Je kunt de gekookte knolselderij verwijderen maar ook een deel fijn prakken en door de soep roeren, dit naar eigen smaak.

Voor bruine bonen soep kun je hetzelfde recept gebruiken maar dan de erwten vervangen door gedroogde bruinen bonen.

              

Eet smakelijkKomkommer in het zuur:


Heerlijk bij de sla, deze recepten horen bij de zomer.

Ingrediënten: 

1 komkommer

 Suiker, azijn, peper en zout.

Doe 1 kopje water in een schaal samen met ¼ suikerlepel peper, ¼  suikerlepel zout, 1  dessertlepel suiker, klein kopje azijn. Meng dit door elkaar. Snijd de  komkommer in dunne plakjes. Doe de plakjes in het zoet/zure mengsel en dit een paar uur laten intrekken.

 

Oma’s slasaus:

Ingrediënten:  

1 eet lepel  mayonaise

 1 theelepel kerrie,

 zout, 

 1 theelepel suiker

 gekookt ei.

              

Alle ingrediënten door elkaar roeren. Ei stukjes snijden en dit door het sausje roeren, eventueel  extra een rauw gesnipperd sjalotje er aan toevoegen.


Rode kool

Ingrediënten:

1 verse rode kool van ongeveer een kilo

1 grote goudreinet,

3 laurierblaadjes

1 ½ suiker lepel zout

1 ½ eetlepel suiker

2 suikerlepeltjes  kaneel

Azijn, zout en peper

De kool ontdoen van de buitenste bladeren en in vieren snijden, de harde kern eruit snijden. De stukken nu in dunne reepjes snijden en wassen, De kool in een grote pan doen vullen met water zodat de kool helemaal onder water staat. Dit ongeveer 10 min afkoken. Het water afgieten en iets water in de pan laten. Suiker, kaneel, zout, peper, laurierbladeren, en de appel in stukjes toevoegen. De kool nu 1 ½ uur laten sudderen op heel laag vuur en steeds opschudden. Als het helemaal  lichtrood van kleur is op smaak maken met zout, peper, azijn en eventueel nog wat suiker.

Eet smakelijk.